mandag den 13. november 2017

Klima status og COP 23

Så samles de mange lande for 23'ende gang til en såkaldt COP, hvor man drøfter midler til at modvirke en verdensomspændende klimakatastrofe.

Vi ved ikke om vi når at redde kloden. Men efterhånden som man bliver ældre bliver det lettere og lettere at tro på at det jo nok går i min tid. Hvis jeg vel at mærke ikke ser snævert på det, og ikke ser på de mange klimakatastrofer der er i hele verden. Tørke, ørkendannelse, orkaner og oversvømmelser m.m.

Jo yngre du er, jo mere skræmt bør du være.

Dårlige nyheder:
Trump stritter imod Paris aftalen. Men mange amerikanere - firmaer, byer og stater arbejder stadig med.
Polen stritter også imod indenfor EU's område. Men de er lige blevet kørt over i ny aftale om CO2 kvote ordning.
En række forskere påpeger at
  • Havisen smelter hurtigt ved både Arktis og Antarktis
  • Det målte indhold af CO2 i atmosfæren stiger kraftigt
Gode nyheder:
  • Kina tager tilsyneladende klimaproblemerne seriøst, også selv om Trump og med ham det føderale USA; er stået af.
  • Priserne på sol og vind er ved at være konkurrencedygtige under mange omstændigheder. Men vi mangler at udvikle lagringsteknologien så vi har energi når der ikke er sol og vind nok.
  • EU er ved at vedtage en nedsættelse af bilernes gennemsnitlige CO2 udledning med 30 % i 2030. Det betyder nok at vi må opgive de traditionelle benzin og diesel motorer.
  • EU er ved at vedtage 2 ting der hæver priserne på CO2 kvoterne (fra næsten ingenting), hvilket gør fossilfri energi mere konkurrencedygtig. Dels vil man reducere ubrugte kvoter med 24 % årligt (man kan sige at man lader dem rådne). Dels vil man i medbringe antallet af udstedte kvoter væsentligt fra 2023 (måske svarende til ca. 2.000 millioner tons årligt sammenlignet med Danmarks udledning på omkring 85 millioner tons årligt (2016)(Inklusiv dansk opererede skibe og fly).
  • Spændende at se hvad der kommer af andre tiltag i forbindelse med COP 23.
Tiltagene er sandsynligvis for små og kommer for sent. Katastroferne er her jo allerede, selv om vi ikke er særligt hårdt ramt hos os. Der ligger derfor også et moralsk spørgsmål, om hvor meget vi vil hjælpe de mange der bliver ramt, bl.a. pga. vores udledninger. Vi skal reducere udledningerne med omkring 4 % årligt for at nå ned i nærheden af fossilfrihed omkring 2050. Fredensborg Kommune har de sidste 8 år haft besparelser på den niveau på kommunens udledninger som organisation. Men hvad med alle borgerne, virksomhederne, staten og andre kommuner. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar